arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 1: Warisan Negara Bangsa

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 1: Warisan Negara Bangsa

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah konsep utama yang menjadi dasar hubungan kesetiaan antara pemerintah dan rakyat dalam Sejarah Melayu?

  1. Kerahan
  2. Waadat
  3. Asimilasi
  4. Naungan
Show answer

Answer: B

Waadat merupakan ikrar/perjanjian antara Demang Lebar Daun (rakyat) dan Seri Teri Buana (pemerintah).

2. Kitab undang-undang Kutara Manawa digunakan sebagai panduan pentadbiran dalam kerajaan Alam Melayu yang mana?

  1. Funan
  2. Champa
  3. Majapahit
  4. Srivijaya
Show answer

Answer: C

Undang-undang Kutara Manawa diamalkan dalam kerajaan Majapahit untuk mengekalkan ketenteraman.

3. Apakah asas utama yang menjadi pembentukan negara bangsa kerajaan Alam Melayu sebelum kedatangan kuasa Barat?

  1. Sistem Raja Berperlembagaan
  2. Raja, Undang-undang, Wilayah Pengaruh, dan Rakyat
  3. Sistem Demokrasi Berparlimen
  4. Perlembagaan Bertulis dan Parti Politik
Show answer

Answer: B

Ciri-ciri negara bangsa kerajaan Alam Melayu merangkumi Raja, Undang-undang, Wilayah Pengaruh, dan Rakyat.

4. Berapakah jumlah fasal yang terkandung di dalam Hukum Kanun Melaka?

  1. 25 fasal
  2. 30 fasal
  3. 44 fasal
  4. 99 fasal
Show answer

Answer: C

Hukum Kanun Melaka mengandungi 44 fasal yang merangkumi bidang jenayah, kekeluargaan, dan ekonomi.

5. Apakah jenis jenayah yang boleh dikenakan hukuman bunuh menurut Hukum Kanun Melaka?

  1. Membunuh, menderhaka, dan mencuri
  2. Bergaduh kecil di pasar
  3. Terlewat membayar cukai tanah
  4. Gagal menghadiri perjumpaan kampung
Show answer

Answer: A

Fasal 5.1 Hukum Kanun Melaka menetapkan hukuman bunuh bagi kesalahan membunuh, menderhaka, atau mencuri.

6. Bagaimanakah wilayah naungan Kesultanan Melayu Melaka diperoleh?

  1. Menerusi pembelian tanah menggunakan wang emas
  2. Menerusi kerelaan menerima ketuanan Melaka
  3. Melalui sistem pajakan tanah jangka panjang
  4. Melalui pencerobohan tanpa izin
Show answer

Answer: B

Wilayah naungan ialah wilayah yang menerima ketuanan dan naungan Melaka secara sukarela.

7. Manakah pembesar yang bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di kota Melaka?

  1. Laksamana
  2. Temenggung
  3. Penghulu Bendahari
  4. Syahbandar
Show answer

Answer: B

Temenggung bertanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman di darat dan dalam kota.

8. Antara berikut, yang manakah merupakan tugasan utama Laksamana di Melaka?

  1. Menjaga kebersihan pasar pelabuhan
  2. Menjadi panglima armada laut Melaka
  3. Mengutip cukai pintu di bandar
  4. Menyalin kitab undang-undang
Show answer

Answer: B

Laksamana merupakan panglima tentera laut yang menjaga keselamatan perairan dan pelayaran.

9. Masyarakat dalam Kesultanan Melayu Melaka terbahagi kepada dua golongan utama, iaitu...

  1. Golongan Pemerintah dan Golongan Diperintah
  2. Golongan Bangsawan dan Golongan Asing
  3. Golongan Pedagang dan Golongan Tani
  4. Golongan Agama dan Golongan Tentera
Show answer

Answer: A

Struktur sosial KMM terbahagi kepada Golongan Pemerintah (Sultan/Pembesar) dan Golongan Diperintah (Rakyat/Hamba).

10. Apakah ikrar rakyat terhadap raja dalam konsep Waadat?

  1. Taat setia dan tidak menderhaka kepada raja
  2. Menolak pembukaan pelabuhan kepada pedagang
  3. Menuntut hak memilih raja secara undian
  4. Memohon pembatalan cukai perkapalan
Show answer

Answer: A

Rakyat berikrar mencurahkan taat setia dan tidak menderhaka, manakala raja berjanji memerintah dengan adil.

Sponsored